MRT test 2010

Med 2. in 6 novembrom je bila v avstrijskem centru za usposabljanje pripadnikov civilne zaščite in vojske v Tritolu pri Wiener Neustadtu preizkušnja za uvrstitev v skupino za mednarodno posredovanje pri IRO ((MRT-mission readiness testt). Preizkušnjo vsako leto organizira IRO(mednarodna organizacija reševalnih psov ). To je mednarodna organizacija z sedežem v Salzburgu, ki združuje 94 društev in zvez iz 36 držav, ki usposabljajo vodnike in pse za reševanje iz ruševin, izpod plazov, iz vode, po sledi in iskanju pogrešanih v naravi. Vsak reševalni par (vodnik+pes), ki opravi ta test je uvrščen v enoto za mednarodno posredovanje in velja 3 leta.

Sam test traja neprekinjeno 36 ur. Vodnik in pes morata podnevi in ponoči, ob minimalnem počitku, neprestanem motenju, iskati in najti »ponesrečence » v težko dostopnih mestih, globoko v ruševini, oz na višini. Reševalni tim mora biti fizično in psihično dobro pripravljen in imeti opravljen najvišji izpit za iskanje v ruševini. Psi morajo imeti veliko motivacijo za iskanje, vodnik mora biti iznadljiv saj so pogoji iskanja drugačni kot na izpitih ali tekmovanjih. Približani so dejanskim pogojem ob naravni katastrofi, ko je potrebno poleg iskanja pogrešanih paziti na varnost samega vodnika in psa, ter izbrati pravilno taktiko iskanja. Zelo važno je tudi da vodnik dobro pozna svojega psa in mu zaupa in pomaga.

 

Na letošnjem testu je bilo potrebno preiskati sedem delovišč z neznanim številom pogrešanih (letos jih je bilo 14), opraviti 10 km nočni pohod z vso opremo in takoj po končanem pohodu opraviti iskanje na 2 deloviščih, opraviti preizkus iz vrvne tehnike, prve pomoči ponesrečenemu, prve pomoči psu in test iz poznavanja smernic INSARAG (International Search and Rescue Response Guidelines ).

Letošnjega testa sva se udeležila tudi jaz in Zona in ga uspešno opravila. Iz našega društva ima ta test opravljen tudi Jerneja Ternovec s psom Carjem.

napisal: Davorin