Preizkušnja REZ, Vrtojba 2011

Cilj večine reševalcev je nekoč rešiti življenje. Od pripravnika za vodnika reševalnega psa do polno usposobljenega reševalca je dolga pot, a tudi, ko so opravljeni vsi izpiti, se s tem  preizkušanje znanja ne konča. Aktivni vodniki se s svojimi psi vsako leto udeležijo t.i. preizkušnje REZ, ki služi kot pokazatelj njihove pripravljenosti.

 


Letos je prvi tovrstni dogodek organiziralo naše društvo. Preizkušnja je bila iz namenjena iskanju pogrešanih oseb (IPO), laično rečeno, iskanja v gozdu. Organizacijo  je prevzela Jerneja, ki  kot izkušena reševalka in sodnica, najbolje ve kako se tej stvari streže. Med reševalci so naše barve zastopali David & Max in Igor & As ter Davorin & Zona in Gregor & Viki,  ostali pa smo sodelovali pri organizaciji ali kot »markerji« t.j. pogrešane osebe.

 

Preizkušnja se je začela na področju trim steze v Vrtojbi ter se nadaljevala v vinograde Biljenskih gričev. Sestavljali sta jo dve delovišči in preizkus znanja iz prve pomoči.

Iskanje v vinogradih je bilo za večino vodnikov in psov novost, saj se treningi in akcije v glavnem izvajajo v gozdovih, za najtežji element vaje pa se je izkazala orientacija in gozdni delavci, ki so uspešno prikrili pravo pot označeno na karti. Kljub kartam in GPS napravam, je marsikatera ekipa zašla s poti in našla naslednje delovišče šele po dolgotrajnem tavanju po okoliških gozdovih. Da bi ostalim udeležencem olajšali delo, smo pot delno označili in jim s tem omogočili uspešno iskanje.

Preizkušnja se je tako zavlekla v popoldne, vendar je, ob lepem vremenu in dobri družbi hitro minila. Po zaključeni vaji smo se udeleženci in organizatorji zbrali na društvenem poligonu, za druženje ob joti in kuhanem vinu.

Preizkušnje se je udeležilo osem ekip iz cele države, članov Zveze društev reševalnih psov Slovenije. Ker je Društvo reševalnih psov Nova Gorica nov član zveze, je bila organizacija preizkušnje REZ za nas pomembna naloga. Priložnost, da se svojim novim kolegom pokažemo v najboljši luči. Glede na številne pozitivne odzive, smo s svojim delom lahko zadovoljni. Udeleženci so se naučili veliko novega, isto pa lahko rečemo tudi organizatorji.

 

Cilj večine reševalcev je nekoč rešiti življenje. Od pripravnika za vodnika reševalnega psa do polno usposobljenega reševalca je dolga pot, a tudi, ko so opravljeni vsi izpiti, se preizkušnje ne končajo. Aktivni vodniki se s svojimi psi vsako leto udeležijo t.i. preizkušnje REZ, ki služi kot pokazatelj njihove pripravljenosti.

Letos je prvi tovrstni dogodek organiziralo naše društvo. Preizkušnja je bila iz »iskanja pogrešanih oseb« (IPO), laično rečeno, iskanja v gozdu. Vodstvo je prevzela Jerneja, ki je kot izkušena reševalka in sodnica, najbolj usposobljena za organizacijo tako pomembne vaje. Med reševalci so naše barve zastopali Gregor & Viki, David & Max, Davorin & Zona ter Igor & As, ostali pa smo sodelovali pri organizaciji ali kot »markerji« t.j. pogrešane osebe.

Preizkušnja se je začela na področju trim steze v Vrtojbi ter se nadaljevala v vinograde Biljenskih gričev. Sestavljali sta jo dve delovišči in preizkus znanja iz prve pomoči.

Iskanje v vinogradih je bilo za večino vodnikov in psov novost, saj se treningi in akcije v glavnem izvajajo v gozdovih, za najtežji element vaje pa se je izkazala orientacija. Kljub kartam in GPS napravam, je marsikatera ekipa zašla s poti in našla naslednje delovišče šele po dolgtrajnem tavanju po okoliških gozdovih. Da bi ostalim udeležencem olajšali delo, smo pot delno označili in jim s tem omogočili uspešno iskanje.

Preizkušnja se je tako zavlekla v popoldne, vendar je, ob lepem vremenu in dobri družbi, hitro minila. Po zaključeni vaji, smo se udeleženci in organizatorji zbrali na društvenem poligonu, za druženje ob joti in kuhanem vinu.

Preizkušnje se je udeležilo osem ekip iz cele države, članov Zveze društev reševalnih psov Slovenije. Ker je Društvo reševalnih psov Nova Gorica nov član zveze, je bila organizacija preizkušnje REZ za nas pomembna naloga. Priložnost, da se svojim novim kolegom pokažemo v najboljši luči. Glede na številne pozitivne odzive, smo s svojim delom lahko zadovoljni. Udeleženci so se naučili veliko novega, isto pa lahko rečemo tudi organiztorji.

V galeriji:
link

Napisala: Brina